Czy próchnica jest zaraźliwa?
Szacuje się, że blisko 90% Polaków choruje na próchnicę. Jest to choroba o podłożu bakteryjnym. Kwasotwórcze bakterie próchnicowe demineralizują szkliwo i prowadzą do jego rozpadu, co może doprowadzić nawet do utraty chorobowo zmienionych zębów. Jak powstaje próchnica i czy można się nią zarazić? Czy można próchnicy skutecznie zapobiegać? Odpowiadamy!
Skąd się bierze próchnica zębów?
Bakterie wywołujące próchnicę zębów są podstawowym budulcem płytki nazębnej. Następnie płytka ta twardnieje, przeradzając się w kamień nazębny niemożliwy do usunięcia samodzielnie i tworzący tarczę dla bakterii. Wytwarzane przez nie kwasy atakują szkliwo, prowadząc do jego demineralizacji. Później bakterie atakują zębinę – na tym etapie ubytki próchnicowe są już widoczne, zęby stają się wrażliwe i pojawiają się dolegliwości bólowe. Później dostają się do miazgi zęba i konieczne jest leczenie endodontyczne. Gdy próchnica obejmie korzeń zębowy, ząb należy usunąć.
Aby próchnica mogła się rozwijać, bakterie te potrzebują cukrów dostarczanych z jedzenia. Podczas spożywania cukrów bakterie wytwarzają szkodliwy kwas. Tym samym do przyczyn powstawania próchnicy zalicza się niedostateczną higienę jamy ustnej czy zbyt małą ilość śliny. Co więcej, próchnicą można się zarazić poprzez kontakt ze śliną chorej osoby, np. korzystając z tych samych sztućców podczas posiłku, picia z tej samej butelki czy przez pocałunek.
Jak zapobiegać powstawaniu próchnicy?
Szczęśliwie próchnicy można zapobiegać. W tym celu należy zadbać przede wszystkim o czystość jamy ustnej. Oprócz codziennego, dwukrotnego mycia i nitkowania zębów, trzeba też sięgać po odpowiednie środki higieny. Konieczne są również regularne wizyty kontrolne u stomatologa, który oferuje zabiegi z zakresu stomatologii zachowawczej, jak np. Centrum Stomatologiczne WAPdent. Wówczas lekarz dokładnie oczyści zęby i zabezpieczy je przed działaniem szkodliwych bakterii.
Trzeba także zwracać większą uwagę na dzielenie się pokarmami czy napojami. Od tej reguły nie ma wyjątków – nawet jeśli jest to np. potrawa spożywana przez rodzica i dziecko. Warto też przyjrzeć się bliżej swojej diecie i ograniczyć w niej cukier oraz węglowodany. Dobrym nawykiem jest czyszczenie zębów po każdym posiłku lub żucie gumy bezcukrowej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana