Choroby i leczenie
9 maja 2019

Skąd bierze się próchnica?

Próchnica jest największym zagrożeniem dla naszych zębów. To ona odpowiada za powstawanie w nich ubytków oraz w konsekwencji, za konieczność wykonywania tak przez nas nielubianych zabiegów. Każde dziecko wie, że skutecznym sposobem na zapobieganie powstawaniu próchnicy i choroby próchnicowej zębów jest codzienna higiena jamy ustnej. Niewiele osób jednak wie, co dokładnie jest przyczyną powstawania próchnicy.

Bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy

Powstawanie próchnicy na zębach jest związane z działaniem znajdujących się w jamie ustnej bakterii. Według naukowców u każdego człowieka w ustach może się znajdować  nawet 50 miliardów, należących do ponad 300 gatunków bakterii. Większość z nich jest dla nas całkowicie nieszkodliwa, jednak są też takie, których działanie ma wpływ na powstanie choroby próchnicowej. Powodują one rozkładanie znajdujących się w spożywanych przez nas posiłkach cukrów oraz są odpowiedzialne za powstawanie w jamie ustnej kwasów organicznych. Najgroźniejszym z poznanych do tej pory gatunków bakterii jest Streptococcus mutans. Bakterie te powodują powstawanie miękkiej, bardzo szczelnie przylegającej do powierzchni zębów płytki nazębnej.

Jak tłumaczy w rozmowie z nami stomatolog z Kliniki Stomatologicznej Viscardi w Tychach:

Płytka nazębna jest miękkim, mającym żółtą barwę nalotem, który po pokryciu zębów zaczyna stopniowo twardnieć, zamieniając się w kamień nazębny. Nadmiar płytki i kamienia nazębnego jest doskonałym miejscem do rozwijania się bakterii próchnicowych, których działanie polega na stopniowym odwapnianiu twardych tkanek zęba i doprowadzeniu do ich rozpadu, dzięki czemu następnie mogą się dostać do wnętrza zęba i powodować powstawanie ubytków.

Jakie elementy zwiększają ryzyko powstania próchnicy?

Bakterie wywołujące próchnicę są oczywiście obecne w jamie ustnej każdego człowieka. Istnieją jednak elementy, które ułatwiają im ten proces. Należą do nich przede wszystkim:

  • Spożywanie dużej ilości cukrów – Cukier jest zdecydowanie największym przeciwnikiem zdrowych zębów, choć nie bezpośrednio. Najbardziej nam szkodzą znajdujące się w słodyczach, owocach czy sokach cukry proste i dwucukry, czyli m.in. sacharoza, fruktoza i glukoza. Problem z ich spożywaniem polega na tym, że cukry te bardzo szybko przekształcają się w jamie ustnej w kwasy, które ułatwiają powstawanie płytki i kamienia nazębnego oraz osłabiają szkliwo zębów. Oczywiście nie można całkowicie zrezygnować ze spożywania cukrów, ale warto jest ograniczyć ze swojej diety chociaż spożywanie słodyczy oraz zacząć po każdym posiłku myć zęby.
  • Regularne wykonywanie wizyt kontrolnych u dentysty – Jest to bardzo ważny element zapobiegania powstawaniu próchnicy. Tylko poprzez regularne zgłaszanie się do dentysty będziemy mieli pewność, że naszym zębom nie zagraża żadne niebezpieczeństwo. W trakcie wizyty stomatolog wykona dodatkowo zabezpieczające przed próchnicą zabiegi higienizacji zębów.
  • Nieprzestrzeganie zasad higieny jamy ustnej – To oczywiście jest kluczowa przyczyna powstawania próchnicy. Mało kto bowiem przestrzega wszystkich zasad prawidłowej higieny, czyli szczotkuje zęby po każdym posiłku i codziennie korzysta z nici dentystycznej oraz płynu do płukania jamy ustnej.